Кръщенето на София

/ / Кръщенета
Кръщенето

Кръщене

Какво представлява кръщенето?

Кръщенето е ритуал, който се практикува от всички християни. В християнската религия то е едно от седемте тайнства, обичай, който се е запазил и до днес. Обикновено то се прави докато детето е още малко и дори бебе, в повечето случаи родителите решават това да се случи през първата годинка на бебето. Кръщенето представлява очистване на кръщяемия от греховете чрез потапянето му три пъти в светена вода в името на Отца, Сина и Св. Дух.

Какво е най-важно за кръщенето?

 1. Избор на кръстник. Вярва се, че той е духовен родител, водач и покровител на бебето. Заедно с родителите той ще се грижи за кръщелника си и ще го напътства в живота.
 2. Избор на дата. Няма ограничения при избора на дата на събитието. Родителите сами определят датата, като някои от тях се спират на някой християнски празник или на дата, която е значима за семейството.
 3. Избор на църква или храм и свещеник. Трябва да съобразите големината на храма спрямо броя на гостите. Повечето храмове имат отделни помещения за извършване на кръщене, като избор на родителите е дали ритуалът да се проведе в него или в централната част на храма. Трябва да запазите дата и час за извършване на ритуала и да се запознаете с необходимите артикули, които да носите в деня на кръщенето.
 4. Изготвяне на списък с гостите. Гостите могат да се поканят чрез специално изработени покани, които едновременно ще Ви дадат точния брой гости, а и ще останат един прекрасен спомен за вашите близки.
 5. Определяне на място, където ще се извърши почерпката след ритуала. Тя може да се направи вкъщи, в ресторант или дори на барбекю или в градина. Ако изберете ресторант, трябва да съобразите големината на залата с броя гости. Ако изберете вариант на открито не трябва да забравяте, че той е подходящ за лятото, но никога не може да предвидите капризите на времето и трябва да имате резервен вариант в случай, че завали. Трябва да изберете и меню за гостите, като се съобразите и с началния час на тържеството и с предпочитанията на гостите си.
 6. Избиране на тема и поръчване на аксесоари. Изборът на тема на събитието ще направи денят интересен, уникален и запомнящ се, както за Вас, така и за Вашите гости. За извършване на кръщенето са необходими няколко аксесоари, които имат ритуален характер. Това са:
 • Свещ за кръщене – тя са задължителен аксесоар и може да бъда украсена по Ваше желание. По време на церемонията свещта се държи запалена, а след това се съхранява в дома на кръщавания и се пали всяка година на рождения му ден, имения му ден или на друг голям за семейството празник. Смята се, че запалената свещ за кръщене носи здраве и късмет през годините.
 • Кърпа и хавлия за кръщене – традицията повелява след изкъпването на детето в купела със светена вода, то да бъде поето от кръстника си в хавлиена кърпа, покрита с чаршафче (миро). Светената вода напоява чаршафчето и то се пази през годините, за да носи здраве и късмет на кръщелника. Кърпата за кръщене може да бъде индивидуално надписана с името на детето и датата на кръщенето, като допълнително могат да бъдат добавени и специални елементи като ангели, кръст, корона и други по избор на родителите.
 • Обувки и дрехи за кръщенето – според традицията кръстникът трябва да облече новопокръстеното дете в чисто нови дрехи и обувки. Повечето родители се спират на бял цвят за дрехите, тъй като той е символ на чистота и невинност. В последно време по дрехите се добавят и различни цветни елементи, които са съобразени с темата на тържеството и модните тенденции през съответния сезон. Не забравяйте обаче, че дрехите трябва да са не само красиви, но и удобни и от подходящи материи, за да може Вашето малко съкровище да се чувства добре по време на събитието.
 • Комплект за църква – според традицията свещеникът, който извършва кръщенето се дарява с кърпа и сапун за така нареченото ритуално измиване на ръцете. Комплектът може да бъде избран в цветовата гама на кръщенето и да носи неговите декоративни елементи. В някои храмове към списъка с даровете се прибавя и мед и червено вино.
 • Кутийка за коса.
 • Кутийка за кръстче.
 • Питка, вино и мед.
 1. Наемане на фотограф. Този специален ден ще остане завинаги в сърцето Ви, но за да можете да се връщате към него и да си припомняте определени моменти е добре да наемете професионален фотограф, който няма да пропусне нито един миг. Ако желаете можете да наемете и видеооператор, който да заснеме събитието на видео.
 2. Избор и поръчка на торта. Можете да изберете торта по Ваш дизайн, като трябва да съобразите големината й с броя на гостите.

Как преминава ритуалът?

По време на ритуала, свещеникът чете специална молитва, а кръстникът държи в едната си ръка детето, а в другата – свещ. Свещеникът намазва детето с миро, като прави малки кръстчета на челото, гърдите и ръцете му. Извършва се т.нар. „наричане“, което пречиства духа на детето. След което детето се потапя три пъти в светена вода в името на Отца, Сина и Светия Дух. Детето се подсушава и се обличат новите дрехи, след което свещеникът и кръстникът обикалят три пъти казана със светена вода. От косичката на детето се отрязва малък кичур, който се поставя в специалната кутийка. По традиция кръстникът трябва да е купил на детето златно кръстче, което се освещава и се слага на врата на кръщелника му. В края на ритуала се извършва освещаване на меда, виното и питката.

Как можем да Ви бъдем полезни?

Ние от Сватбена агенция My sense“ знаем, че подготовката на едно такова събитие може да бъде доста стресираща и ако се захванете сами можете да изгубите правилната посока и вместо да се насладите на специалния момент, да бъдете изнервени и напрегнати. Именно затова ние сме тук. Ще Ви помогнем в подготовката и в провеждането на тържеството, ще бъдем до Вас във всеки един момент, за да може кръщенето на Вашето дете да бъде незабравимо. Ще изработим поканите, ще набавим необходимите аксесоари, ще осигурим място и ще направим уникална украса, ще наемем фотограф, ще осигурим храна и напитки съобразени с Вашите изисквания и ще Ви осигурим всичко, от което имате нужда. Доверете ни се, ние няма да Ви разочароваме и ще Ви покажем, че кръщенето на Вашето дете може да се превърне в едно незабравимо приключение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *